Biografische schets van een schilder

Betty Bouckaert schildert in de impressionistische traditie. Herinner u de oorsprong van het woord impressionisme — “impression” (indruk). Net zoals bij de grote meesters Manet, Monet, Renoir, Van Gogh enz. wordt de indruk van een tafereel — een landschap, een stilleven, een portret — op een bepaald ogenblik vastgelegd. Het dan aanwezige licht bepaalt veel. Zo worden kleur en lichtinval bron van eindeloze inspiratie…

Denk tevens aan de wat latere Vlaamse versie van het in oorsprong Franse impressionisme — het zogenaamde “luminisme” met de Latemse schilder Emile Claus als voornaamste vertegenwoordiger.

Net zoals bij Emile Claus zult u hier veel aandacht terugvinden voor het landelijke Vlaanderen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Noteer echter dat dit niet zomaar een imitatie is van de eerder vermelde meesters: Betty Bouckaert stamt af uit een familie van Vlaamse veeartsen. Betty Bouckaert (geboren in 1942) bracht tevens een deel van haar leven in de Congolese kolonie door; af en toe is dat in de gekozen taferelen te merken.)

Betty Bouckaert poseert bij schilderij (mei 2010)

Betty Bouckaert poseert bij schilderij (mei 2010)

Ze volgde een grafische opleiding in Moeskroen en in de academie van Doornik. Het schilderen kwam eigenlijk pas op gang in België, na de terugkeer uit Congo.

U kunt haar werk opdelen in drie thema’s — landschappen, stillevens en portretten — maar eigenlijk is het thema ondergeschikt aan de manier waarop dat thema behandeld wordt.

Tekeningen zult u hier niet te zien krijgen, enkel olieverfschilderijen (met de bekende Van Gogh verftubes) op doek — enkel zo kan kleur tot zijn volle recht komen. (Merk op dat de schilderijen altijd in een gouden kader opgehangen worden!)

Schetsen worden wel gemaakt maar die worden als voorstudie meteen op het doek aangebracht en nadien uiteraard overschilderd. Dat kan bijv. in de buitenlucht (“en plein air”) gebeuren, maar de afwerking, de “finishing touch” gebeurt altijd in het atelier

Betty Bouckaerts werk was eerder te zien in meerdere individuele en groepstentoonstellingen in België. Zo nam de Wevelgemse schilder deel aan de Belgische kunstbeurs “Lineart” (heette later “B.Art Gent”) (Gent, december 2007). Haar schilderijen hangen verspreid in het binnen- en buitenland.

Download de biografische schets in PDF-formaat.

Lees het laatste nieuws over Betty Bouckaert.

Terug naar boven

Pin it              Tweeten

HomepageSchilderijenAtelierTentoonstellingenVernissageNieuwsPersContactFeedbackSite-overzichtZoeken